Homepage > Een 3D animatie voor de technische maakindustrie laten maken

Een 3D animatie voor de technische maakindustrie laten maken

Wat is een technische 3D animatie?

Een technische 3D animatie is een ideale manier om technische producten helder en visueel aantrekkelijk te tonen.  

Een 3D animatie, of driedimensionale animatie, bestaat uit een of meerdere 3D CAD modellen die zich grafisch bewegen door een driedimensionale ruimte. Dit komt door het toevoegen van een derde as, de z-as.
Met het toevoegen van een derde as, is het makkelijker om diepte te creëren, waardoor ook eerder een realistisch beeld ontstaat. Dit in tegenstelling tot een 2D animatie waarbij alleen de x- en y-as gebruikt worden.  

Een 3D animatie over een technisch onderwerp in combinatie met muziek, een voice-over en illustraties maakt het mogelijk om producten, processen en systemen helder te communiceren met behulp van visuele oplossingen.  

Door slim gebruik te maken van een technische 3D animatie:  

 • Kan een product of machine op een duidelijke manier gevisualiseerd worden
 • Kan makkelijk een bepaald element van een technisch product uitgelicht worden 
 • Kunnen modulaire modules inzichtelijk getoond worden met behulp van een overview
 • Kan het product in een specifieke omgeving gezet worden in de gewenste kleur
 • Kan de werking gepresenteerd worden, zowel van binnen- als van buiten
 • Kunnen de voordelen makkelijk benoemd en aangetoond worden

Dit alles maakt een technische 3D animatie mogelijk, zonder daar een fysiek product voor nodig te hebben. Doordat alles digitaal is, zijn de voordelen en mogelijkheden eindeloos.  De 5 voordelen van 3D animaties voor technische bedrijven

 • Voor het maken van een technische 3D animatie is er geen fysiek product nodig. Alles is digitaal te realiseren; dit bespaart kosten op bijvoorbeeld het bouwen van een eerste prototype.  
 • Een goede 3D animatie werkt als een echte eyecatcher op een website of beursstand.
 • Een technische 3D animatie is makkelijk aan te passen en daardoor flexibel in te zetten voor verschillende doeleinden, zoals custom presentaties of in pitches
 • Het hebben van een heldere 3D animaties, die zijn aangepast op je huisstijl, creëert een zeer professionele uitstaling naar je potentiële klanten. 
 • 3D Rendering maakt het mogelijk fotorealistische afbeeldingen te creëren van een product, hierdoor is het inhuren van een fotograaf niet meer nodig en bespaart het dus kosten en tijd. Ook verwijdert het de afhankelijk van de beschikbaarheid van het product en locatie. 

3D animatie studio in Amersfoort

3D animatie studio Indall is gespecialiseerd in complexe onderwerpen makkelijk in beeld brengen. Heldere 3D animaties zijn namelijk cruciaal om ingewikkelde onderwerpen en abstracte systemen inzichtelijk uit te leggen en te visualiseren. 
De 3D animaties geven een duidelijke uitleg van het proces en zijn simpel te begrijpen voor iedereen. Het is een effectief hulpmiddel om complexe onderwerpen op een begrijpelijke manier in beeld te brengen. Als 3D animatiestudio in midden-Nederland is Indall gespecialiseerd in technische animatievideo’s voor bedrijven in bijvoorbeeld de maakindustrie. 


Complexe techniek laten verhelderen door Indall B.V.

Wat is de werkwijze voor het maken van een technische 3D animatie? 

Tegenwoordig werken vrijwel alle technische bedrijven met een of meerdere 3D CAD-pakketten in het ontwikkelingsproces van hun producten. Veelgebruikte programma’s zijn SolidWorks, Autodesk Inventor en Siemens NX. Veelal worden deze 3D CAD pakketten ingezet voor FEA berekeningen of modellen als de basis voor technische tekeningen. Dit soort technische CAD bestanden zijn de ideale basis voor het maken van een animatie. 

Voor het maken van een 3D-animatie maakt Indall namelijk gebruik van deze CAD files. De 3D modellen bieden de mogelijkheid om kwalitatief hoogwaardige renders en animaties te maken van het gewenste product. Door al bestaande modellen te gebruiken, kan de productie snel en accuraat gerealiseerd worden, en blijft de benodigde investering beperkt. 

Welke CAD-files zijn nodig voor het maken van een animatie? 

Voor het realiseren van 3D animaties of – renders, wordt er idealiter gewerkt met een .stp (STEP) file. Dit is de meest universele standaard op het gebied van 3D modellering, en kan door veel programma’s geëxporteerd of gelezen worden. Sommige specialistische CAD programma’s bieden deze optie echter niet. Deze bestandsformaten kunnen echter vrijwel altijd omgezet worden naar een filetype dat wel geschikt is voor 3D-animatie. Bij twijfels over de geschiktheid of het beste bestandsformaat, kan er altijd contact gezocht worden met de 3D-animatoren van Indall


3D animatie extruder spuitgietmachine Indall B.V. 2023 verhelderen van complexe techniek

Wat zijn de mogelijkheden van 3D CAD animaties?

De mogelijkheden voor CAD animaties zijn eindeloos. Alles is digitaal, waardoor er geen fysieke of andere beperkingen zijn. The sky is the limit.

In de technische sector worden een aantal toepassingen van 3D animatie op basis van CAD modellen regelmatig ingezet:

 • Fotorealistische renders

Fotorealistische renders bieden de mogelijkheid om een product in elke mogelijke omgeving te plaatsen, zonder dat daarvoor een fotograaf nodig is. Zo kan het product direct in zijn uiteindelijke werksituatie getoond worden, maar bijvoorbeeld ook zonder afleidende elementen als hekwerk en andere beveiliging. Met fotorealistische renders van een technisch product wordt het product in de gewenste omgeving, met de gewenste kleur en uitstraling getoond, zonder daarvoor een fysiek product nodig te hebben. 

 • Exploded views die de losse onderdelen tonen 

Exploded views zijn beelden waarin alle losse elementen uit een product uit elkaar zijn. Zo krijgt de kijker een helder overzicht van alle onderdelen die in een technisch product zitten en hoe technisch hoogstaand dit is. 

 • Nieuwe perspectieven door see-through

Een fotocamera kan niet door een product heen kijken, met een 3D render of animatie is dit wel mogelijk. Door bepaalde onderdelen doorzichtig te maken is het mogelijk binnenkant van een proces of product te visualiseren, zodat de mechanismen en werking nog duidelijker worden. 

 • Technische 3D animatie van complexe producten

3D animatie maakt het mogelijk, complexe systemen te visualiseren en uit te leggen. Hierdoor is het mogelijk personeel te scholen of nieuwe klanten te werven zonder daar veel tijd aan uitleg kwijt te zijn. 

 • Concept visualisatie in een vroeg stadium

3D animatie en renders maken het mogelijk om in een vroeg stadium van het ontwerpproces een afbeelding of video te creëren van het product. Hierdoor krijgen alle betrokken partijen een idee bij de omvang/ uitstraling van het te ontwikkelen product. Dit scheelt kosten en tijd omdat er geen fysiek model of prototype geproduceerd hoeft te worden.

Waarom kiezen voor een technische 3D animatie? 

In veel gevallen, met name voor grotere producten, is het maken van productfoto’s van technische producten een complex en kostbaar proces. Het product dient namelijk losgezet te worden van de omgeving, waarbij randobjecten als schakelkasten en veiligheidshekken vaak een beperking en afleiding vormen voor het product. In dit soort gevallen is 3D rendering of – animatie van technische producten een ideale oplossing. 

Een groot voordeel van 3D rendering of animatie van technische producten is dat deze flexibel en makkelijk aan te passen zijn. Zo kan er bijvoorbeeld voor een specifieke klant een specifieke kleurstelling van het product getoond worden. Ook kan de modulariteit of verschillende configuraties makkelijk getoond worden. Doordat het een digitaal model betreft, kunnen er snel en kostenefficiënt diverse varianten gemaakt en geleverd worden.

Eventueel ondersteund door een voice-over is een 3D-filmanimatie bij uitstek een ideale en laagdrempelige manier om complexe techniek inzichtelijk te maken voor een grote groep mensen.


Indall visualiseert complexe techniek voor de maakindustrie


Wat kost een 3D animatie? 

De kosten voor een videoanimatie hangen van veel factoren af. Een basis 3D animatie kan al gerealiseerd worden vanaf 5.000 euro, dan wordt er gebruik gemaakt van instellingen uit de database. 

Er kan ook gekozen worden voor een op maat gemaakte animatie, met een voice-over, realistische look & feel van materialen en achterliggende strategie. De investering in een dergelijke technische 3D animatie start bij 12.500 euro.

Vragen over een technische 3D animatie voor de maakindustrie?


Neem contact op met de 3D animatoren van Indall om vrijblijvend een prijsindicatie te ontvangen. Zij vertellen je dan alles wat je moet weten over het maken van een 3D animatie of 3D rendering en denken graag met je mee.

Neem contact met ons op via [email protected] of bel (+31)33 7009 714.Ter inspiratie