Helder communiceren met een uitleganimatie

Uitleganimatie laten maken

Om een ingewikkeld proces of systeem uit te leggen, kan de inzet van een uitleganimatie zeer geschikt zijn. Met een uitleganimatie neem je de kijker stap voor stap mee in een bepaald proces, systeem of de werking van een product. Op deze manier kan iedereen de inhoud begrijpen. Als animatiestudio in Nederland, gespecialiseerd in het vertalen van complexe onderwerpen naar begrijpelijke video’s, is Indall expert in het maken van uitleganimaties. 

Uitleganimatie laten maken? Neem contact op!

Remco Guijs

Wat is een uitleganimatie?

Een uitleganimatie, ook wel explainer video genoemd, is een type animatie video waarin een proces wordt uitgelegd in heldere en duidelijke stappen. Hierdoor wordt de kijker door het verhaal geleid en wordt op een gestructureerde manier de inhoud verteld. Er zijn tal van voorbeelden van uitleganimaties.  Denk bijvoorbeeld aan de veiligheidsinstructie video’s van KLM en de explainers van de Belastingdienst. Ook passen veel (internationale) bedrijven het toe om hun werkproces toe te lichten, om een innovatie uit te leggen of om een klant meer achtergrondinformatie te geven. 

Vaak wordt er 2D animatie ingezet voor het laten maken van uitleganimatie, omdat dit een zakelijke en heldere uitstraling geeft. Ook past een uitleganimatie in 2D stijl vaak goed binnen de al bestaande huisstijl, en is deze eenvoudig aan te passen of uit te breiden. Zo kan er op termijn een hele serie explainer video’s gerealiseerd worden.

Uitleganimatie

Wat is een explanimation?

Explanimation is een ander woord voor uitleganimatie. Het woord explanimation is een samentrekking van de Engelse woorden ‘explain’ en ‘animation’. Het laten maken van een explanimation is dus feitelijk hetzelfde als dat van een uitlegvideo of explainer video. Al deze verschillende termen betekenen hetzelfde; een korte animatie die op een overzichtelijke en heldere manier een ingewikkeld proces, product of systeem uitlegt. Het inzetten van een explanimation is dus een goede manier om de kijker meer inzicht en begrip te geven.

Verschillende stijlen, zoals karakter-, info graphic- en tekenanimatie.
Zorg met een goede uitleg voor meer begrip en draagvlak!
Maatwerk animaties in unieke stijl en vormgeving.

Welke stijl is geschikt voor een uitleganimatie? 

Voor het laten maken van een explainer video zijn meerdere stijlen mogelijk. De geschikte stijl hangt onder andere af van de doelgroep, wat er verteld moet worden en wat de huisstijl is van het bedrijf. Zo heeft KLM voor hun veiligheidsvoorschriften gekozen voor een stop motion-stijl. De meest voorkomende stijl bij uitlegvideo’s is 2D animatie. Deze goedkopere vorm van animatie leent zich namelijk uitstekend om op een heldere manier een proces stap voor stap uit te leggen. Ook 3D animatie wordt vaak toegepast, bijvoorbeeld bij instructievideo’s of om de werking van een product uit te leggen. Een andere vorm die vaak wordt ingezet voor explainers is een presentator in combinatie met motion graphics. Deze stijl staat ook wel bekend als de NOS-op-3 stijl, waarin op een luchtige en boeiende manier complexe onderwerpen worden uitgelegd.


Voorbeeldprojecten

Laat je inspireren door uitleganimaties


4 voordelen van uitleganimaties voor technische bedrijven

Interactieve video inzetten voor uitleganimaties

Een innovatieve manier van uitleganimaties is de inzet van interactieve video. Bij een interactieve video krijgt de kijker diverse keuzes die het vervolg van de video bepalen. De mogelijkheden om interactieve video in te zetten voor uitleganimaties zijn eindeloos. Zo kan er op basis van de input van de gebruiker een custom installatie stappenplan getoond worden. Maar het kan ook gebruikt worden om met controlevragen in een e-learning de cursist te overhoren, of om een video op een natuurlijke manier in stappen te verdelen. Voor de inzet van interactieve video’s gebruikt Indall haar eigen ontwikkelde platform, of het platform van partner Ivory Studio.


Interactieve uitleganimatie
Weergave uitleganimatie

Wat kost het laten maken van een uitleganimatie?

De prijs voor het laten maken van een uitleganimatie hangt af van verschillende factoren, zoals de lengte en stijl van explainer. Een eenvoudige uitleganimatie met motion graphics laten maken kan al gerealiseerd worden vanaf €3.200 ex. btw. Voor een langere uitleganimatie in een maatwerk stijl begint de prijs bij €5.500 ex. btw

Het team van Indall neemt altijd uitgebreid de tijd om samen met de opdrachtgever de precieze inhoud te bepalen en te vertalen naar een script dat de kijker zal begrijpen. Dit wordt vervolgens vertaald naar een visueel storyboard, waar verhaal en beeld samenkomen. Zo krijgt de opdrachtgever alvast een duidelijk overzicht van het uiteindelijke resultaat en staat er na afronding een duidelijke en pakkende uitlegvideo. Door de verschillende milestones in het project en de flexibiliteit die het maken van een uitleganimatie biedt, zijn er legio mogelijkheden om een uitleganimatie te maken die aansluit bij de wensen en eisen van de opdrachtgever.


Voorbeeld uitleganimatie

Animatie studio voor tech

Benieuwd naar de mogelijkheden van het laten maken van een uitleganimatie, of wil je een explainer laten maken? Indall beschikt over ervaren creatievelingen met een passie voor techniek, innovatie en verduurzaming. Mocht je voor een van onderstaande projecten een ervaren animatiestudio zoeken, wij denken graag met je mee. Maak vrijblijvend een afspraak via het formulier hieronder.

Remco Guijs

Contact

    Remco Guijs

    Op de hoogte blijven van de nieuwste mogelijkheden?