De werking van producten en systemen uitleggen met een instructiefilm

Instructievideo

Ontdek de kracht van heldere communicatie met op maat gemaakte instructievideo’s. Door gebruik te maken van beelden, een voice-over en ondersteunende teksten maken we complexe onderwerpen, producten of systemen op een aantrekkelijke en begrijpelijke manier visueel. Indall is gespecialiseerd in het maken van hoogwaardige instructievideo’s voor tech bedrijven. Ontdek de mogelijkheden van instructievideo’s!

Instructievideo laten maken? Neem contact op!

Remco Guijs

Wat is een instructiefilm?

Een instructievideo legt met bewegende beelden uit hoe een systeem, product of procedure werkt, vooral wanneer deze complex zijn. Het is meestal een gefilmde instructie die gecombineerd wordt met gesproken instructies, waardoor kijkers stap voor stap kunnen zien en horen wat ze moeten doen, waarbij belangrijke handelingen extra uitgelicht kunnen worden. Uitleganimaties, 2D- en 3D animaties en andere vormen van bewegend beeld kunnen ook ingezet worden om ingewikkelde details stap voor stap uit te leggen. 

Waarom een instructievideo laten maken?

Vroeger was het maken van een instructiefilm erg kostbaar. Bovendien waren traditionele PowerPoint presentaties, handleidingen en fysieke trainingen eenvoudiger om te ontwikkelen.

Inmiddels zijn we er alleen aan gewend om voor alles een tutorial op te zoeken op YouTube. Nu we steeds meer online doen en lifelong (e)-learning de trend van dit jaar is, zijn instructiefilms onmisbaar geworden. Bovendien is het een stuk goedkoper en makkelijker geworden om een instructievideo te laten maken.

>>
Lees meer over…

Interactieve (instructie)video’s

Opnames instructievideo

Specialist in het maken van instructievideos

Bij Indall maken wij met een team van technici, engineers en creatives dagelijks instructievideo’s om machines, procedures en systemen uit te leggen. In dit artikel laten wij stap voor stap zien hoe je zelf een goede uitlegvideo maakt, want hoe maak je aan de kijker duidelijk welke handelingen hij of zij moet uitvoeren om tot een succesvol resultaat te komen?


De voordelen van instructievideo’s

Voordat we ingaan op de stappen nog even de voordelen van instructievideo’s voor jouw bedrijf op een rijtje. Door eenmalig te investeren in een instructiefilm, bespaar je op de lange termijn kosten en zorg je voor een betere klantervaring.


Voorbeeldprojecten

Gerealiseerde instructievideo’s


7 vormen van instructievideo’s

1. Presentatie door experts


2. Instructies voordoen in de video


Instructievideo ontwikkeling

3. Geanimeerde 3D instructiefilm

Techniek is niet altijd makkelijk in beeld te brengen. Het is bijvoorbeeld vaak lastig om in een drukke, industriële omgeving te filmen. Daarnaast straal je door 3D animaties te gebruiken voor je instructiefilm innovatie en vernieuwing uit.

Met animatie kan je daarnaast interne systemen zichtbaar maken, en ook machines die normaal in een beveiligde omgeving staan vrijzetten van hekwerken. Bovendien kan je een instructievideo laten maken nog voordat het systeem beschikbaar is.


4. Software tutorial maken met een screenvideo

Instructiefilms worden veel ingezet om software gebruikers te helpen bij bepaalde functionaliteiten. Met een goede instructie over de software voorkom je frustraties bij gebruikers, omdat de software vaardigheden op een overzichtelijke manier worden uitgelegd.

Door een schermopname te maken en ondertussen uit te leggen wat er in de software gebeurt, kan je eenvoudig effectieve en duidelijke instructies maken. Voor een professionele software tutorial is het belangrijk om de uitleg goed te structureren in een bondig script en dit professioneel in te laten spreken. Indall adviseert en begeleidt stap voor stap bij het maken van software tutorials.


Instructiefilm productie

5. Green screen instructiefilm laten maken

Door gebruik te maken van green screen opnames kun je gemakkelijk en snel veel hoogwaardige instructievideo’s maken. Hierbij presenteert een presentator of presentatrice de instructies persoonlijk en worden animaties en foto- of videomateriaal gebruikt om de boodschap nog krachtiger over te brengen. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de NOS-op-3 stijl video’s.

Tijdens de postproductie kan de presentator met elke achtergrond samenvloeien. Ook kan je extra beeldmateriaal toevoegen, zoals afbeeldingen, animaties of andere video’s om de boodschap te versterken.


6. Motion graphics

Als het onderwerp van de instructies lastig is om in beeld te brengen, kan het verstandig zijn om te kiezen voor een vorm van animatie. Een optie hiervoor is motion graphics, waarbij 2D iconen en figuren worden geanimeerd om de boodschap duidelijk over te brengen. Deze vorm van instructievideo staat ook wel bekend als 2D animatie.


7. VR en AR instructies

Hoewel het geen traditionele vorm van instructievideo is, kan het gebruik van VR (virtual reality) en AR (augmented reality) interessant zijn wanneer je complexe systemen wilt uitleggen. Door het creëren van een virtuele omgeving of het toevoegen van virtuele elementen aan de werkelijkheid, kun je gebruikers een interactieve en immersieve ervaring bieden waarin ze kunnen leren en experimenteren met verschillende scenario’s. Hierdoor kan het begrijpen van complexe systemen gemakkelijker en leuker worden gemaakt.

Vormen van VR en AR klinken misschien spannend, maar zijn zeer goed toe te passen voor jouw bedrijf. Benieuwd? Kom eens langs bij Indall en krijg een vrijblijvende, inspirerende demonstratie over de mogelijkheden met VR en AR.

Remco Guijs

Instructiefilm laten maken?

    Remco Guijs

    Op de hoogte blijven van de nieuwste mogelijkheden?