Wat is het verschil tussen 2D en 3D animatie?

Wanneer kies je voor een 2D of 3D animatie?

Animatie is een steeds vaker gebruikte vorm voor video’s en films. Maar er zit een groot verschil tussen 2D animatie en een 3D animatie. Wat zijn precies deze verschillen precies? En wanneer kies je voor welke vorm?

Animatie laten maken?
Neem contact op!

Roland Guijs

Wat is 3D animatie?

3D animatie is een vorm van animatie die, zoals de naam al zegt, driedimensionaal is. Denk bijvoorbeeld aan een machine die getoond wordt in een industriële setting, een windturbine op zee of een futuristische stad. Voor een 3D animatie wordt er veelal gebruikgemaakt van CAD modellen. Dit maakt 3D animatie zeer geschikt voor het visualiseren van producten en machines door middel van 3D rendering.


Voorbeelden van 3D animaties


Wat is 2D animatie?

2D animatie speelt zich, in tegenstelling tot 3D-animatie, af in een plat vlak. Zoals de naam al zegt, alles speelt zich af in twee dimensies. Bij 2D animatie wordt er vaak gebruikgemaakt van tekstanimatie of karakter animatie. Personages worden bewegend in beeld gebracht en leggen zo een verhaal of dienst uit. Tekst animaties worden veel ingezet om een verhaal helder te duiden, door bijvoorbeeld belangrijke woorden extra uit te lichten.


>>
Meer weten over 2D animatie?

Bekijk voorbeelden


Het verschil tussen 2D- en 3D-animatie

Als je het puur technisch bekijkt, is het verschil tussen 2D- en 3D animatie de extra dimensie. Maar zelfs dat verschil wordt steeds kleiner, want in 2D animaties worden steeds meer 3D elementen toegevoegd. En in veel animatieproducties combineren we 2D- en 3D animatie. Het grote verschil zit vooral in de uiteindelijke toepassing. Voor het visualiseren van bijvoorbeeld producten en machines, waar CAD-modellen van beschikbaar zijn, is het veel logischer om voor 3D animatie te kijken. Gaat het meer om het uitleggen van een proces of moet er een hele serie explainers ontwikkeld worden, dan is 2D animatie vaak de betere keuze.


Wanneer kies je voor 2D- of 3D animatie?

2D animatie wordt vaak ingezet voor video series of uitleganimaties. 2D animatie is namelijk erg geschikt om er een serie van te maken, omdat veel elementen hergebruikt kunnen worden. Dit verhoogt de herkenbaarheid van het merk en de serie. Daarnaast is 2D animatie een goede manier om complexe diensten en projecten uit te leggen. Het is niet voor niks dat veel grote partijen, zoals TenneT, de Belastingdienst en KLM kiezen voor 2D animatie om hun processen en diensten helder uit te leggen. 

Vergeleken met 2D animatie is 3D animatie wat kostbaarder, doordat er meer tijd zit in het ontwikkelen van onder andere de belichting en materialen. Daartegenover staat wel dat je je beter kan onderscheiden met een indrukwekkende driedimensionale animatie. 3D animatie wordt daarom vaak ingezet om producten, zoals machines, te tonen, omdat dit een realistischere weergave geeft van het product. Daarnaast heeft 3D animatie over het algemeen meer de ‘wow-factor’ vergeleken met 2D animatie, wat maakt dat voor projecten waar mensen overtuigd moeten worden, er vaak gekozen wordt voor 3D animatie.


Kan je 2D en 3D animatie combineren?

Ondanks de verschillen, zijn 2D- en 3D animatie goed te combineren en gebeurt dit ook heel vaak. Zo wordt er vrijwel altijd aan een 3D animatie een 2D laag toegevoegd om met teksten en andere grafische elementen extra duiding te geven aan de video. Maar ook wordt er bij 2D animatie steeds vaker een 3D-element toegevoegd. Dit kan bijvoorbeeld een geanimeerde overgang zijn, of een losstaand object in 3D. Door het toevoegen van 3D elementen aan een 2D video krijgt deze een modernere uitstraling en zal de video meer opvallen. Daarnaast kan dit ook helpen om complexe onderwerpen of elementen helderder uit te leggen. Omdat Indall zowel expert is in 2D- als 3D animatie, kunnen wij altijd een combinatie maken die het beste past bij het doel.

Animatiestudio voor tech, innovatie en duurzaamheid

Op zoek naar een animatiestudio om een 2D- of 3D animatie te laten maken? Indall is gespecialiseerd in het maken van elk soort hoogwaardige en moderne animaties.

Neem vrijblijvend contact met ons op, en we gaan graag in gesprek over de mogelijkheden!

Roland Guijs

Contact

    Roland Guijs

    Op de hoogte blijven van de nieuwste mogelijkheden?