Stappenplan voor het laten maken een video over tech

Hoe gaat het proces van een video laten maken?

Het produceren van een goede technische bedrijfsvideo kan een intensief traject zijn. Er moet vooraf goed nagedacht worden over de inhoud en deze moet kloppend zijn. Ook moet er tijdens de opnames ruimte en tijd worden gemaakt in een strakke en drukke productieplanning. Het is dus belangrijk om vooraf goed over het proces na te denken, om het zo soepel mogelijk te laten verlopen. Indall denkt hier proactief in mee, om het geheel zo goed mogelijk te laten gaan. Om een goed beeld te krijgen van het proces, staat hieronder ons stappenplan voor het realiseren van een video.

Even sparren?

Remco Guijs

Stap 01 – Kennismaking

Elke samenwerking begint met een kennismaking, online of op locatie, waarin de klant kennis maakt met de werkwijze van het team van Indall. Hier worden wederzijdse verwachtingen en doelen besproken. 


Stap 02 – Inventarisatie

Na de korte kennismaking gaat het team van Indall direct aan de slag. Naast kort onderzoek, worden er ideeën voor de video geopperd en binnen het team besproken. Daarnaast wordt er gekeken naar het materiaal wat de klant al bezit (qua video), zodat hierop aangesloten kan worden en er zo een eenduidige stijl blijft. Het idee, of meerdere ideeën, worden vertaald naar een benodigd investeringsbudget van de opdrachtgever. 


Stap 03 – Budget

Tijdens het kennismakingsgesprek komt het onderwerp budget ook aan bod. Samen met het team van Indall wordt er gekeken naar de mogelijkheden die er zijn binnen het budget van de opdrachtgever. Zo wordt er besproken waarom een video of animatie de investering waard is en hoe deze zichzelf terug zal gaan verdienen. 
Het team kijkt dus niet alleen naar het budget van de opdrachtgever, maar denkt ook mee over de Return of Investment (ROI) van de video en dus het resultaat onder aan de streep. 


GrootJebbink B.V. 25 jaar campagne video door Indall B.V.

Stap 04 – Preproductie en marktonderzoek

Er wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de klant, de sector waar de klant zich in bevindt en wat het product en/of de dienst van de opdrachtgever zo bijzonder maakt. Hierdoor krijgt het team duidelijk zicht op de doelgroep van de video en de markt waar die doelgroep zich in bevindt. 
Dit is het unieke aan Indall, het team verdiept zich altijd volledig in de opdrachtgever, om zo van toegevoegde waarde te kunnen zijn. Indall maakt geen algemene video’s, maar echt specialistisch werk wat het probleem van de opdrachtgever zo goed mogelijk oplost en aansluit op de wensen van de doelgroep. 


Stap 05 – Script schrijven

Om de opnames zo efficiënt mogelijk te laten verlopen schrijft het team, op basis van input van de opdrachtgever, vooraf een gedetailleerd script voor de video.  Dit maakt het opnemen van de video een stuk makkelijker en houdt het voor alle partijen overzichtelijk. 

Naast de tekst worden de volgende zaken ook gelijk vermeld in een script: 

Door dit allemaal vooraf genoteerd te hebben, kan de opnamedag efficiënt verlopen en over het algemeen gereduceerd worden tot één dag. Dit scheelt een hoop tijd en daarmee kosten, want het reduceren tot één opnamedag resulteert in een beperkte impact op de planning en bezetting van de opdrachtgever.


Voorbeeldprojecten

Op zoek naar inspiratie voor een video?


Stap 06 – Productie

Nadat er een akkoord op het script is gegeven, wordt de productie ingepland. Past het binnen een dag, of zijn er meerdere productiedagen nodig? En zijn er nog speciale dingen vanuit de opdrachtgever nodig, zoals beschikbaarheid van bepaalde mensen of machines? Dat wordt allemaal in deze fase afgestemd. 


Hoe ziet de planning van een opnamedag er globaal uit?

De planning van een opnamedag is natuurlijk per video verschillend. Een globale planning van een videoproductie dag kan er als volgt uitzien:

08.00 – 08.15 Aankomst en korte kennismaking

08.15 – 08.30 Locatie bekijken, afstemmen waar de shots genomen worden 

08.30 – 09.30 Opbouwen (Licht, camera, achtergrond, sprekers opspelden) 

09.30 – 12.00 Opnames 

12.30 – 16.30 Opnames

16.30 – 17.15 Afbreken en inladen 

17:15 – 17.30 Laatste zaken bespreken en plan maken voor eerste opleveringStap 07 – Post-productie

Na de opnames gaat het team aan de slag met de video en eventuele 2D– of 3D-animaties. Een vuistregel is dat de klant binnen 14 dagen de eerste video ontvangt. Mocht de video bestaan uit een reeks van meerdere video’s, dan krijgt de opdrachtgever eerst 1 video om te bekijken. Hierin wordt de stijl en tone-of-voice voor de hele serie afgestemd. Mocht er dan nog iets niet helemaal naar wens zijn, kan dat meteen aangepast worden voordat de rest van de reeks bewerkt wordt. Zo wordt het proces efficiënt en flexibel gehouden. 


Stap 08 – Feedback en afstemming

Zodra de klant akkoord geeft op de eerst video worden de ander video’s ook bewerkt en afgerond. Standaard hanteert Indall twee feedbackrondes voor de producties. Het belangrijkste is uiteraard dat het eindresultaat naar tevredenheid van de opdrachtgever is. 


Stap 09 – Oplevering en lancering

Zodra de klant helemaal tevreden is over de video, wordt het project afgerond. Standaard levert het team van Indall ook een thumbnail bij de video. Dit zorgt voor extra conversie omdat de potentiële kijkers eerder geneigd zijn om op de video te klikken. Ook zorgt het voor een consistentie op bijvoorbeeld YouTube of de website. 
Het kan zijn dat de opdrachtgever de video zelf lanceert, desgewenst kan Indall hier ook in assisteren en adviseren. 

Remco Guijs

Wil je meer weten over de mogelijkheden?

    Remco Guijs (oprichter)