Homepage > Effectievere sales en pitches door doeltreffende afbeeldingen en video’s

Effectievere sales en pitches door doeltreffende afbeeldingen en video’s

  Leesduur: 4 minuten
  28 september 2022

Veel bedrijven zien visualisaties als een bijzaak in plaats van prioriteit. Toch laat onderzoek zien dat visualisatie hét middel is om concepten uit te leggen en een klant te overtuigen van een product of dienst. Het illustreert belangrijke informatie en laat ideeën tot leven komen. Niet voor niets is 90% van de informatie die naar onze hersenen wordt verzonden visueel (Thermopylae). Met helder design bij een offerte, tender of andere presententatie overtref je anderen met maar liefst 219% (Adobe). Of het nou een investeringspitch in de techniek, een geschreven tender voor innovatie of een productpresentatie van een machine is; met alleen tekst is het een verloren tijdsinvestering. Deze blog focust zich daarom op het in beeld brengen van producten en diensten om een boodschap te ondersteunen.

Succesverhaal: Heldere productanimaties voor de maakindustrie

3D productanimatie van technisch product voor de maakindustrie
Een fragment uit de digitale productpresentatie.

We trappen af met een case van industriële liftenbouwer Qimarox, dat een baanbrekend concept had voor vele sectoren. De Twinsorter is interessant voor transport in warehouses tot buffering in de voedselindustrie, maar het ontwikkelen van een prototype is een risicovolle investering. Bovendien beperkt een demomodel zich tot een beperkt aantal toepassingen, en is het een logistieke uitdaging om wereldwijde partijen te bereiken. Met een digitale productpresentatie werd het brede scala aan mogelijkheden getoond en werden klantrelaties vroeg betrokken bij dit nieuwe product. Het leverde een innovatief beeld dat een oplossing bood voor de problemen en uitdagingen van de doelmarkt. Op deze manier hielp de video bij de validatie van het productpotentieel en konden relaties overtuigd worden van het product. Inmiddels is de Twinsorter gepatenteerd en onderdeel van het verkoopaanbod. De video wordt nog steeds ingezet als verkooptool en marketinginstrument. De investering was dankzij het gereduceerde risico van een gefaald concept en de verhoogde betrokkenheid van klantrelaties snel terugverdiend.

Een goede balans tussen inhoud en vorm

Bij de ontwikkeling van deze content in de conceptualisatie- en/of aanbestedingsfase moet het accent niet alleen op het mooie plaatje liggen, maar ook op de functionaliteit. Een goede afbeelding of video ziet er niet alleen mooi uit, maar illustreert ook belangrijke informatie en brengt een idee tot leven. Het geeft inzichten die tekst niet kan geven, en laat ruimte over om als klant te fantaseren over mogelijkheden. Er zitten veel voordelen aan het vroegtijdig visualiseren als technisch bedrijf:

  • Mensen snakken naar visuele prikkels. Niet voor niets is de helft van ons brein gericht op het verwerken van visuele prikkels. Door het inzetten van foto en video, verhoog je betrouwbaarheid, wek je emotie op en wordt informatie tot wel zes keer beter herinnerd (Stelzner).
  • Beeld gaat verder dan tekst. Een visualisatie vat niet alleen samen, maar vult ook aan en kan onderwerpen uitlichten die normaal niet zichtbaar zijn. Een videopresentatie maakt een inhoudelijke offerte persoonlijk, een fotorealistische render verandert een concept in een concreet product en een overzichtsafbeelding maakt een tender van een logistiek systeem overzichtelijk.
  • Goede visualisaties verdienen zichzelf terug en besparen geld! Door het vroegtijdig inzetten van visualisaties bespaar je andere kosten. Zo voorkomt een 3D model de investering in een prototype, kan productanimatie een demomodel overbodig maken en reduceer je het risico op verloren offertes.
  • Overtuigende handvatten voor salesteams. Dankzij beelden die verhelderen, transformeren en overtuigen kan met minder technische kennis een complex product verkocht worden. Bovendien is een goede samenvatting meteen een moderne brochure voor de klant, waarmee je opvalt en langer onthouden wordt.
  • Vergroot impact. Door eenmalig te investeren, kan een boodschap geperfectioneerd worden en is deze oneindig schaalbaar. Het geeft meer mogelijkheden voor online zichtbaar, en bovendien doen foto en video het significant goed voor je online vindbaarheid als bedrijf.

Succesverhaal: een geslaagde subsidie

Dat de inzet van een goede video het verschil kan maken bij een subsidie liet de subsidieaanvraag van GroenvermogenNL zien. Om de productie en gebruik van groene waterstof te versnellen schreef het ministerie van Economische Zaken & Klimaat in samenwerking met meerdere partijen een 155 pagina’s tellende aanvraag. Het was echter een grote uitdaging om dit complexe document met ambitieus doel op te laten vallen bij het Nationaal Groeifonds. Daarom ontwikkelde Indall een aanvullende filmproductie, waarin de aanvraag aan de hand van 2D animatie wordt samengevat. Ook ondersteunen toonaangevende betrokkenen vanuit onder andere VDL, Urgenda en Eindhoven University of Technology in de videoboodschap de aanvraag. Het resultaat is een oplossingsgerichte en oprechte visuele boodschap die eraan bijdroeg dat de aanvraag van €500 miljoen werd goedgekeurd.

Videoboodschap voor subsidie om de slagingskans van de subsidieaanvraag aan het Groeifonds te vergroten
In een persoonlijke boodschap lichten key partners de subsidieaanvraag toe.

Start met het verbeteren van je productpresentatie

Een visualisatie van een concept of aanvraag hoeft niet ambitieus te zijn, zolang deze oplossingsgericht en inspirerend is. Een persoonlijke video, heldere schetsen van het concept en aanvullende infographics zullen je pitch laten opvallen, waardoor je langer wordt herinnerd. Indall help ambitieuze, technische bedrijven hun producten en diensten te verkopen, door het creëren van overtuigende visualisaties.


Remco Guijs Oprichter Indall B.V. 2023 MSc Industrial Design Amersfoort

Over de auteur

R.I. Guijs MSc (Remco) is academisch geschoold in de vakgebieden marketing en engineering. Dankzij deze unieke combinatie verbindt hij complexe informatie uit de techniek met doeltreffende en ijzersterke visuele concepten.

Benieuwd hoe je beeld in kan zetten om sales te verhogen? Neem contact op via 06-428 940 87 of plan vrijblijvend een kennissessie met het team van Indall.

Ja, ik wil vrijblijvend kennismaken