
Instructievideo laten maken
De werking van machines en systemen uitleggen met film
Het laten maken van een instructievideo van machines, technische processen en innovatieve systemen is een slimme zet, omdat het tijd en geld bespaart. Door gebruik te maken van beelden, een voice-over en teksten, is het mogelijk om op een duidelijke en aantrekkelijke manier uit te leggen hoe iets werkt.
Bij Indall maken wij met een team van technici en creatives dagelijks instructievideo’s om machines en systemen uit te leggen. In dit artikel laten wij stap voor stap zien hoe je zelf een goede uitlegvideo maakt. Hoe maak je aan de kijker duidelijk welke handelingen hij of zij moet uitvoeren om tot een succesvol resultaat te komen?
Stel een vraag per mail of plan direct een kennissessie
Wat is een instructievideo?
Een instructievideo legt met bewegende beelden uit hoe iets gedaan moet worden. Het is meestal visueel in combinatie met gesproken instructies, waardoor kijkers stap voor stap kunnen zien en horen wat ze moeten doen. Instructievideo’s worden veel gebruikt om complexe technieken te verduidelijken.
Een instructiefilm is zeer effectief bij het uitleggen van de werking van machines en/of systemen, vooral wanneer deze complex zijn. Uitlegvideo’s, 3D-animaties, instructiefilms en andere vormen van bewegend beeld kan gebruikt worden om ingewikkelde details stap voor stap uit te leggen. In dit artikel geven wij tips om een instructievideo te maken voor een machine, technisch product of systeem.
Inhoudsopgave |
Instructievideo laten maken, waarom?
Vroeger was het maken van een instructiefilmpje erg kostbaar. Bovendien waren traditionele PowerPointpresentaties, handleidingen en fysieke trainingen eenvoudiger om te ontwikkelen.
Inmiddels zijn wij er alleen aan gewend om voor alles een tutorial op te zoeken op YouTube. Nu wij na corona steeds meer online doen en lifelong learning de trend van dit jaar is, zijn uitlegfilms onmisbaar geworden. Bovendien is het een stuk goedkoper en makkelijker geworden om een instructievideo te laten maken.
De voordelen van instructievideo’s
Een instructievideo of uitleganimatie komt met veel voordelen. Door eenmalig te investeren bespaar je op de lange termijn kosten en zorg je voor een betere klantervaring.
- Een uitleg is beter te begrijpen wanneer het visueel, concreet en tastbaar wordt. De video maakt van lange handleidingen een visueel beeld met concrete stappen in een realistische context. Hierdoor is de uitleg duidelijker en kan je meer informatie vertellen in dezelfde tijd.
- Een instructievideo of instructieanimatie is online deelbaar, te vertalen én meetbaar. Hierdoor hoeven trainers en cursisten minder te reizen
- Uitleg in een video is op elk moment van de dag te kijken, pauzeren, opnieuw op te starten of juist versneld af te spelen. In deze Google-generatie is deze vorm van on demand leren essentieel.
- Met een presentatievideo als uitleg geef je een gezicht aan de instructies en geef je de klant een persoonlijke aftersales ervaring. Op deze manier voelt de kijker zich geholpen en ontstaat er meer loyaliteit naar jouw merk.
Indall maakt heldere instructievideo’s
Indall maakt instructievideo’s speciaal voor technische en/of innovatieve bedrijven. Ons team is gedreven om moeilijke informatie te vertalen naar duidelijke uitlegvideo’s. Ik vertel je hier graag meer over.
Neem contact op of plan direct een kennismaking
Academici uit de vakgebieden marketing en engineering denken actief mee over de complexe inhoud en vertalen dit naar heldere en doeltreffende instructies. Zo is Indall contentpartner van ondermeer TenneT, AirLiquide en Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat:
7 manieren om instructievideo te maken
Presentatie door experts
Een deskundige die een machine of systeem uitlegt is de beste manier om persoonlijk en laagdrempelig instructies te geven. Het wekt vertrouwen en inspireert de kijker.
In een duidelijke uitlegvideo geeft de expert aan het begin een beknopt overzicht. Dit kunnen bijvoorbeeld de functies van de machine en het verschil met andere vergelijkbare machines zijn. Vervolgens legt de expert stap voor stap de verschillende componenten en functies uit.
Tijdens het uitleggen van de machine in de video, kunnen visuele middelen als video’s van de context en renders van het interne systeem de boodschap ondersteunen.
Instructies voordoen in video
Door de handelingen van de instructie in video voor te doen, zorg je voor duidelijke uitleg met minimale afleidingen. Bovendien hoeft er geen collega of acteur in beeld te komen.
Teksten, pijlen en andere animaties zorgen dat de informatie duidelijk wordt overgebracht en de stappen helder zijn. Dit helpt bovendien bij het beter het onthouden van de informatie. Een voice-over kan eventueel extra informatie geven, zoals tips en trucs, en kan ook de toon en emotie van de video beïnvloeden.
Deze vorm van video kan je makkelijk vertalen. Hierdoor kunnen kijkers wereldwijd de instructies begrijpen en toepassen.
Geanimeerde 3D instructievideo
Techniek is niet altijd makkelijk in beeld te brengen. Het is bijvoorbeeld vaak het lastig om in een drukke industriële omgeving te filmen. Door 3D animaties te gebruiken voor instructies, straal je innovatie en vernieuwing uit.
Met animatie kan je interne systemen zichtbaar maken, en ook machines die normaal in een beveiligde omgeving staan vrijzetten van hekwerken. Bovendien kan je een instructievideo ontwikkelen voordat het systeem beschikbaar is.
Tip: Bij Indall gebruiken wij 3D animatie veel om interactieve video’s te maken
Softwaretutorial
Instructiefilms worden veel ingezet om softwaregebruikers te helpen bij bepaalde functionaliteiten. Met een goede uitleg van de software voorkom je frustratie en stress bij de gebruiker, omdat de softwarevaardigheden op een overzichtelijke manier worden uitgelegd.
Door een schermopname te maken en ondertussen uit te leggen wat er in de software gebeurt kan je effectief en eenvoudig duidelijke instructies maken. Voor een professioneel softwaretutorial is het belangrijk om de uitleg goed te structuren in een bondig script en dit professioneel in te laten spreken. Indall adviseert en begeleidt bij het maken van softwaretutorials.
Greenscreen instructievideo laten maken
Door gebruik te maken van green screen opnames kun je gemakkelijk en snel veel hoogwaardige instructievideo’s maken. Hierbij presenteert een presentator of presentatrice de instructies persoonlijk en worden animaties en foto- of videomateriaal gebruikt om de boodschap nog krachtiger over te brengen.
Tijdens de postproductie kan de presentator met elke achtergrond samenvloeien. Ook kan je extra beeldmateriaal toevoegen, zoals afbeeldingen, animaties of andere video’s om de boodschap te versterken.
Motion graphics
Als het onderwerp van de instructies lastig is om in beeld te brengen, kan het verstandig zijn om te kiezen voor een vorm van animatie. Een optie hiervoor is motion graphics, waarbij 2D iconen en figuren worden geanimeerd om de boodschap duidelijk over te brengen. Dit is ook wel bekend als 2D Animatie.
VR en AR instructies
Hoewel het geen traditionele vorm van instructievideo is, kan het gebruik van VR (virtual reality) en AR (augmented reality) zeker interessant zijn wanneer je complexe systemen moet uitleggen. Door het creëren van een virtuele omgeving of het toevoegen van virtuele elementen aan de werkelijkheid, kun je gebruikers een interactieve en immersieve ervaring bieden waarin ze kunnen leren en experimenteren met verschillende scenario’s. Hierdoor kan het begrijpen van complexe systemen gemakkelijker en leuker worden gemaakt.
Vormen van VR en AR klinken misschien spannend, maar zijn zeer goed toe te passen voor jouw bedrijf. Kom langs bij Indall, en krijg een inspirerende demonstratie over de mogelijkheden met VR en AR.
Plan een VR en AR demonstratie

Wat kost een instructievideo?
Voor het maken van een instructievideo heb je geen dure camera’s of software nodig. Immers, monteur Allen Hart laat zien dat je succesvol met je mobiel 100.000 mensen kan uitleggen hoe een CV-ketel werkt.
Wanneer je de instructievideo’s professioneel wilt inzetten, is het slim om op één dag meerdere instructies op te laten nemen door een professioneel team. Zo is een instructievideo al mogelijk vanaf €400 als je meerdere video’s op een dag opneemt.
Omdat de meeste instructievideo’s maatwerk zijn, hangt de prijs af van verschillende factoren. Kies je voor animatie of video? En wil je gebruik maken van een acteur, voice-over stem of interactieve videospeler? Wij helpen je graag bij het geven van een budgetindicatie op maat.
Ontvang een vrijblijvende offerte
Tips om zelf een goede instructievideo te maken
- Houd de instructievideo overzichtelijk door vooraf na te denken over de opbouw. Start elke video met het uitleggen van je doel, leg daarna stap voor stap uit en sluit af met een duidelijke samenvatting.

Tip: op YouTube kan je een inhoudsopgave of playlist maken voor een duidelijke structuur.
- Denk na over de cameraopstelling en kwaliteit. Gebruik een statief, plaats de camera of mobiel op een manier dat alles goed in beeld is en zorg dat je goed verstaanbaar bent, door het gebruik van een draadloze microfoon.
- Verduidelijk je boodschap door extra beeldmateriaal toe te voegen. Film bijvoorbeeld precieze handelingen met een close-up, laat afbeeldingen van voorbeelden zien en voeg nadien teksten toe om begrippen en hoofdstukken uit te lichten.
- Maak je instructievideo interactief, door deze op te knippen in fragmenten en te plaatsen op een e-learning platform als oZone of Moodle. Door het stellen van vragen tijdens de video zorg je namelijk voor een langere spanningsboog.
- Laat de tekst uit de video automatisch transcriberen met bijvoorbeeld de ondertitelingtool van YouTube. Hierdoor wordt je video beter vindbaar, en daarnaast mensen de video ook zonder geluid volgen en de instructies teruglezen.
IJzersterke instructievideo’s laten maken

Wij snappen dat het vertalen van techniek naar videocomplex kan zijn. Daarom maken wij instructievideo’s speciaal voor technische en/of innovatieve bedrijven. Ons team is gedreven om moeilijke informatie te vertalen naar duidelijke uitlegvideo’s. Ik vertel je hier graag meer over.
Bel direct met Remco of plan een kennismaking
Remco Guijs, mede-oprichter Indall